Όταν η διαλείπουσα χωλότης δεν περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενούς και δεν κινδυνεύει το πόδι του, συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, φαρμακευτική αγωγή και άσκηση, με στόχο την δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας και την αναστολή της ανάπτυξης των αρωματικών πλακών. Επίσης ελέγχουμε τις καρωτίδες με το τρίπλεξ και συνιστούμε καρδιολογική εκτίμηση.
Όταν όμως η διαλείπουσα χωλότης είναι περιοριστική και δεν βελτιώνεται με τη συντηριτική αγωγή ή υπάρχουν τροφικές αλλοιώσεις (έλκη, γαγγραινα δακτύλων), συνιστάται αγγειογραφικός έλεγχος για την λεπτομερειακή απεικόνιση των βλαβών.
Με βάση τα αγγειογραφικά ευρήματα, την γενική κατάσταση του ασθενούς και την εκτίμηση της καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας, μπορούμε να αποφασίσουμε αν η θεραπεία μπορεί να γίνει ενδαγγειακά (με μπαλόνι), χειρουργικά ή με συνδυασμό των δύο τεχνικών ώστε να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Ο Αγγειοχειρουργός Δ. Χριστόπουλος ασχολείται με τη χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής αρτηριοπάθειας και τη διάσωση των κ.άκρων από το 1985. Την τελευταία 15ετία μετά από ειδική εκπαίδευση εφαρμόζει και όλες τις ενδαγγειακές τεχνικές (μπαλονάκια, stent). Η σφαιρική του κατάρτιση του επιτρέπει την επιλογή της καλύτερης θεραπείας για κάθε ασθενή ώστε να έχουμε άριστα αποτελέσματα με τον μικρότερο κίνδυνο ή ταλαιπωρία του ασθενούς .
|