Αρχική
Βιογραφικό

ΦΛΕΒΟΘΡΟΜΒΩΣΗ
Αρχική
Εισαγωγή

Θρόμβωση σημαίνει να πήξει το αίμα μέσα σ’ένα αγγείο του σώματος. Όταν συμβεί αυτό, ο αυλός του αγγείου φράζει και διακόπτεται η κυκλοφορία. Έτσι όταν μια μεγάλη φλέβα του ποδιού θρομβωθεί , η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία από μικρές παρακαμπτήριες φλέβες και το πόδι πονάει και πρήζεται. Φλεγμονές ή μυϊκές θλάσεις μπορεί να κάνουν τα ίδια συμπτώματα

 

Διαγνωστική Προσπέλαση

Η διάγνωση της φλεβοθρόμβωσης γίνεται κυρίως με το Triplex και ειδικές εξετάσεις αίματος. Η αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή φλεβογραφία απεικονίζει καλύτερα τους ενδοκοιλιακούς θρόμβους.

Σε ασθενείς με θρόμβωση εξετάζουμε τους προδιαθεσικούς παράγοντες. Με λεπτομερειακό ιστορικό διερευνούμε τις συνθήκες που έγινε η θρόμβωση Με την κλινική εξέταση εξετάζουμε την ύπαρξη κιρσών, με ειδικές εξετάσεις αίματος τη ύπαρξη θρομβοφιλίας και με αξονική ή μαγνητική τομογραφία τυχόν ενδοκοιλιακές παθήσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι άμεση κυρίως με ειδικές αντιθρομβωτικές ενέσεις. Σε βαρείες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή νοσηλεία, ακόμα και θρομβολυτική αγωγή, η οποία όμως εφαρμόζεται με ειδικές ενδείξεις λόγω ων επιπλοκών της.

Η αντιπηκτική αγωγή με ενέσεις ή χάπια συνεχίζεται για 6 μήνες τουλάχιστον. Σε ειδικές περιπτώσεις συνεχίζεται δια βίου (βαρεία θρομβοφιλία, επαναλαμβανόμενες θρομβώσεις, πνευμονικές εμβολές). Ο ασθενής κινητοποιείται φορώντας ελαστικές κάλτσες για τον έλεγχο του οιδήματος και την πρόληψη του μεταθρομβωτικού συνδρόμου, που μπορεί να εκδηλωθεί με δερματικές αλλοιώσεις και έλκη στις κνήμες λίγα χρόνια αργότερα.

Ο ασθενής χρήζει συνεχούς παρακολουθήσεως για την κατάσταση της φλεβικής του κυκλοφορίας, δηλαδή αν και κατά πόσο διαλύθηκαν οι θρόμβοι και αν διατηρήθηκε η λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων, καθώς και τη ρύθμιση της αντιπηκτικής του αγωγής η οποία εξατομικεύεται για κάθε ασθενή και τυχόν απορύθμισή της μπορεί να έχει σαν συνέπεια αιμορραγία ή νέα θρόμβωση!

Επιπλοκές

Εκτός από το μεταθρομβωτικό σύνδρομο μια σοβαρότατη επιπλοκή της φλεβοθρόμβωσης είναι η πνευμονική εμβολή, που γίνεται όταν θρόμβοι αποσπασθούν από τις φλέβες, οπότε οδεύουν προς τη καρδιά η οποία τους εξωθεί προς τους πνεύμονες όπου φράζουν τις πνευμονικές αρτηρίες. Ανάλογα με την ποσότητα και το μέγεθος των θρόμβων τα συμπτώματα μπορεί να είναι από θωρακικό άλγος και δύσπνοια μέχρι καρδιακό επιπωματισμό και θάνατο.

 

Πρόληψη

Προδιαθεσικοί παράγοντες για φλεβοθρόμβωση είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, η λήψη αντισυλληπτικών, η παρατεταμένη κατάκλιση, φλεγμονές, νεοπλασίες, παχυσαρκία, κύηση και οι κιρσοί των κ. άκρων. Όταν υπάρχουν οι παράγοντες αυτοί πρέπει να γίνει πρόληψη της φλεβοθρόμβωσης με αντιπηκτικές ενέσεις, ελαστικές κάλτσες, κινητοποίηση, ειδικές συσκευές μάλαξης των κάτω άκρων και αφαίρεση των κιρσών.

Ο Αγγειοχειρουργός κ. Δ. Χριστόπουλος είναι Ειδικός Επιστήμων (expert) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις φλεβικές παθήσεις (με αριθμό Ε58676/ DG IX SECTEUR EXPERT/ COMMISSION DES COMMUNOTES EUROPEENES / RUE de la Loi 200, B-1049 Brusselles), και εκτός από την συστηματική εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών τα τελευταία 25 χρόνια, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και συμμετέχει στη σύνταξη κατευθυντηρίων οδηγιών (consensus) για την πρόληψη, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των φλεβοθρομβώσεων.

 

 

ΑρχικήCopyright © 2010 - Χριστόπουλος Δημήτριος
Μητροπόλεως 18, Θεσσαλονίκη
Τηλ : 2310 261133 Kιν : 6945 973255
Designed by Darbin Consulting