Αρχική
Βιογραφικό


ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ
Πρωτοπαθείς Κιρσοί – Ευρυαγγείες
Αρχική
ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Εικόνα 1
Οι πρωτοπαθείς κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι η συχνότερη αγγειακή πάθηση και οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση, τρόπο ζωής (ορθοστασία, ελλιπής άσκηση) και εγκυμοσύνη, γι αυτό είναι συχνότεροι στις γυναίκες. Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες που προβάλουν στο δέρμα (Eικόνα 1).
Οι ευρυαγγείες είναι ομάδες φλεβιδίων που διαγράφονται έντονα και προβάλλουν ελάχιστα (Εικόνα 2).

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι δύο χωριστές παθήσεις, οι οποίες όμως μπορεί να συνυπάρχουν οπότε η μία επηρεάζει την άλλη αρνητικά.

Εικόνα 2


Διαγνωστική Προσπέλαση

Η διαγνωστική προσπέλαση γίνεται κυρίως με το Triplex, που είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση, που απεικονίζει τις φλέβες και ξεχωρίζει τις παθολογικές από τις φυσιολογικές. Έτσι στον ασθενή με ευρυαγγείες μπορούμε να δούμε αν υπάρχει άλλο φλεβικό πρόβλημα και στον ασθενή με κιρσούς μπορούμε να ελέγξουμε το σύνολο της φλεβικής κυκλοφορίας (εσωτερικές και δερματικές φλέβες) και να εντοπίσουμε τα σημεία όπου οι παθολογικές δερματικές φλέβες επικοινωνούν με τις εσωτερικές. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την θεραπεία των κιρσών διότι τα σημεία αυτά είναι «οι ρίζες» τους.ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ


Οι ευρυαγγείες μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσους και βάρους στο πόδι, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αυξάνονται με τα χρόνια αλλά δεν εξελίσσονται σε κιρσούς και δεν επιπλέκονται με θρόμβωση. Το κυριότερο πρόβλημα που προκαλούν είναι αισθητικό.


Θεραπεία

Η αντιμετώπισή τους γίνεται με έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών που νεκρώνουν τα φλεβίδια αυτά και ο οργανισμός τα διαλύει και τα απορροφά. Πρόκειται για λεπτή τεχνική που απαιτεί ικανότητα και εμπειρία για να έχει καλά αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές. Στο 50% των γυναικών η θεραπεία είναι ριζική, ιδιαίτερα αν εφαρμοσθεί σε αρχικά στάδια της πάθησης. Σε περίπτωση επανεμφάνισης των ευρυαγγειών μετά από χρόνια, η θεραπεία επαναλαμβάνεται. Ωστόσο συνιστάται να γίνεται μια επίσκεψη στο ιατρείο κάθε 2-3 χρόνια, ώστε ότι τυχόν επανεμφανισθεί να αντιμετωπίζεται άμεσα. Από 20ετίας έχουν προταθεί διάφοροι τύποι Lazer για την θεραπεία των ευρυαγγειών. Η εμπειρία του γράφοντος είναι αρνητική γι αυτό και δεν τα συνιστά.ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΚΙΡΣΟΙ


 Οι πρωτοπαθείς κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες με ανάστροφη κυκλοφορία λόγω καταστροφής των βαλβίδων τους. Έτσι αντί να κατευθύνουν το αίμα, που έχει αποδώσει το οξυγόνο του, προς τη καρδιά ώστε να επανοξυγονωθεί στους πνεύμονες, το επιστρέφουν στο πόδι. Αρχικά η ποσότης του αίματος αυτού είναι μικρή και το πρόβλημα είναι αισθητικό, κατόπιν όμως το πόδι πρήζεται, κουράζεται εύκολα και παθαίνει κράμπες. Σε προχωρημένα στάδια το δέρμα της κνήμης μαυρίζει, σκληραίνει και εξελκώνεται. Εκτός από τα έλκη μια άλλη σοβαρή επιπλοκή των κιρσών είναι η θρόμβωση.


Θεραπεία

Οι ελαστικές κάλτσες, φαρμακευτική αγωγή και βελτίωση του τρόπου ζωής ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Ωστόσο ριζική θεραπεία μπορεί να γίνει μόνο χειρουργικά με αφαίρεση των παθολογικών φλεβών. Η αφαίρεση των φλεβών αυτών πρέπει να είναι πλήρης ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν. Σ΄αυτό βοηθάει η ακριβής εντόπιση των «ριζών» των κιρσών με το Triplex, το οποίο ιδανικά πρέπει να το κάνει ο ίδιος ο χειρουργός.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, που αναισθητοποιεί μόνο το κατώτερο μέρος του σώματος. Αφού αποσυνδεθούν οι παθολογικές φλέβες από τις εσωτερικές (οι «ρίζες» των κιρσών), οι κιρσοί αφαιρούνται με μικροτομές ενός χιλιοστού. Η τεχνική λέγεται «φλεβική μικροχειρουργική». Οι μικροτομές εκτός από το καλό αισθητικό αποτέλεσμα, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν πονάνε, δεν μολύνονται, δεν εξαντλούν τον οργανισμό και δεν έχουν καμία επιπλοκή. Η επέμβαση διαρκεί 1 ώρα και την επομένη μέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο με την σύσταση να φοράει ελαστικές κάλτσες επί 1 εβδομάδα.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται τεχνικές εξουδετέρωσης των φλεβών με καθετήρες Laser ή μικροκυμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς. Στη χώρα μας, οι τεχνικές αυτές αυξάνουν σημαντικά το κόστος της επέμβασης χωρίς ουσιαστική διαφορά των αποτελεσμάτων με την δοκιμασμένη κλασσική χειρουργική.

Σε αρχικά στάδια των κιρσών, οπότε και η διάμετρος των παθολογικών φλεβών είναι μικρή, μπορεί να γίνει εξουδετέρωση των φλεβών αυτών φαρμακευτικά με αφρώδη σκληρυντική ουσία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφ’ όσον έχει αποσυνδεθεί χειρουργικά, με τοπική αναισθησία, η παθολογική φλέβα από την εσωτερική, ώστε ο τοξικός αφρός να μην περάσει στη κυκλοφορία και δημιουργήσει προβλήματα (έχουν αναφερθεί εγκεφαλικά επεισόδια από μικροφυσσαλίδες που πήγαν στον εγκέφαλο). Εφόσον τηρηθούν οι κανόνες, η τεχνική είναι ασφαλής, αποτελεσματική, δεν χρειάζεται νοσοκομειακή νοσηλεία και επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενούς στις επαγγελματικές ή οικογενειακές του υποχρεώσεις.

Ο Αγγειοχειρουργός κ. Δ. Χριστόπουλος είναι Ειδικός Επιστήμων (expert) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις φλεβικές παθήσεις (με αριθμό Ε58676/ DG IX SECTEUR EXPERT/ COMMISSION DES COMMUNOTES EUROPEENES / RUE de la Loi 200, B-1049 Brusselles), και εκτός από την συστηματική εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών τα τελευταία 25 χρόνια, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και συμμετέχει στη σύνταξη κατευθυντηρίων οδηγιών (consensus) για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων.

 

 

 

ΑρχικήCopyright © 2010 - Χριστόπουλος Δημήτριος
Μητροπόλεως 18, Θεσσαλονίκη
Τηλ : 2310 261133 Kιν : 6945 973255
Designed by Darbin Consulting