Αρχική
Βιογραφικό

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ
Προβλήματα Βάδισης - Διαλείπουσα Χωλότης
Άλγος - Έλκη Κάτω Άκρων
Αρχική
Εισαγωγή

Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία που διακινούν το αίμα από τη καρδιά προς τους ιστούς για να τους προσφέρουν οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και θερμότητα.

Σημαντική στένωση του αυλού των αρτηριών λόγω αθηροσκλήρωσης έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη προσφορά αίματος. Όσον αφορά τα κάτω άκρα, αν το προσφερόμενο αίμα επαρκεί για να ζήσει το πόδι αλλά όχι για να δουλέψει , τότε ο ασθενής αισθάνεται πόνο όταν βαδίζει και αναγκάζεται να σταματήσει για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει ανατροφοδότηση. Αυτό λέγεται διαλείπουσα χωλότης. Σε προχωρημένα στάδια οι αποφρακτικές βλάβες είναι τόσες που το προσφερόμενο αίμα δεν φτάνει για να ζήσει το πόδι και ο πόνος είναι συνεχής και αβάσταχτος, δημιουργούνται πληγές (έλκη) και νεκρώσεις (γάγγραινα).

Τα κυριότερα αίτια της αθηροσκλήρωσης είναι το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερίνη/τριγλυκερίδια , η υπέρταση, ο διαβήτης και η υπερομοκυστειναιμία. Εκτός από τα κάτω άκρα, η αθηροσκλήρωση μπορεί να προσβάλει και οποιαδήποτε άλλη αρτηρία του σώματος. ΄Ετσι στις καρωτίδες, τις αρτηρίες του εγκεφάλου, προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια, στη καρδιά στηθάγχη και έμφραγμα και στα νεφρά υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια.


Διαγνωστική Προσπέλαση

Διαλείπουσα χωλότητα δημιουργούν και άλλες παθήσεις συνήθως ορθοπαιδικής αιτιολογίας και με κατάλληλες εξετάσεις έχουμε ακριβή διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι οι μετρήσεις των αρτηριακών πιέσεων με Doppler και ο έλεγχος των αρτηριών με Τriplex. Eίναι αναίμακτες και ανώδυνες. Εκτός από τη διάγνωση μας πληροφορούν και για τη βαρύτητα της αρτηριακής απόφραξης. Αγγειογραφία συνιστάται μόνο όταν υπάρχει ένδειξη επέμβασης.


Θεραπεία

Όταν η διαλείπουσα χωλότης δεν περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενούς και δεν κινδυνεύει το πόδι του, συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, φαρμακευτική αγωγή και άσκηση, με στόχο την δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας και την αναστολή της ανάπτυξης των αρωματικών πλακών. Επίσης ελέγχουμε τις καρωτίδες με το τρίπλεξ και συνιστούμε καρδιολογική εκτίμηση.

Όταν όμως η διαλείπουσα χωλότης είναι περιοριστική και δεν βελτιώνεται με τη συντηριτική αγωγή ή υπάρχουν τροφικές αλλοιώσεις (έλκη, γαγγραινα δακτύλων), συνιστάται αγγειογραφικός έλεγχος για την λεπτομερειακή απεικόνιση των βλαβών.

Με βάση τα αγγειογραφικά ευρήματα, την γενική κατάσταση του ασθενούς και την εκτίμηση της καρδιακής και νεφρικής λειτουργίας, μπορούμε να αποφασίσουμε αν η θεραπεία μπορεί να γίνει ενδαγγειακά (με μπαλόνι), χειρουργικά ή με συνδυασμό των δύο τεχνικών ώστε να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Ο Αγγειοχειρουργός Δ. Χριστόπουλος ασχολείται με τη χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής αρτηριοπάθειας και τη διάσωση των κ.άκρων από το 1985. Την τελευταία 15ετία μετά από ειδική εκπαίδευση εφαρμόζει και όλες τις ενδαγγειακές τεχνικές (μπαλονάκια, stent). Η σφαιρική του κατάρτιση του επιτρέπει την επιλογή της καλύτερης θεραπείας για κάθε ασθενή ώστε να έχουμε άριστα αποτελέσματα με τον μικρότερο κίνδυνο ή ταλαιπωρία του ασθενούς .






Αρχική

 


Copyright © 2010 - Χριστόπουλος Δημήτριος
Μητροπόλεως 18, Θεσσαλονίκη
Τηλ : 2310 261133 Kιν : 6945 973255
Designed by Darbin Consulting